Veelgestelde vragen

"
Denk aan de toekomst, blijf goed sorteren" Maar toch zijn er een aantal fouten die gebeuren in het park. hier   een lijst met de meest gestelde vragen over onze containerparken en het sorteren.

Zijn de containerparken open op feest- en brugdagen?

De parken zijn meestal gesloten op feestdagen, maar wel open op brugdagen. De sluitingsdagen worden altijd ruim op tijd aangekondigd op de website van de gemeenten.

 

Ik kom maar vijf keer per jaar naar het containerpark, mag ik dan niet wat meer brengen?

Nee, per dag zijn er maxima voor het afval dat u mag binnenbrengen, ongeacht of u nu eenmaal per week of eenmaal per jaar komt. Deze beperking geldt in alle parken: u mag uw teveel aan afval dus niet naar een ander park brengen.

 

Wat doe ik met medicijnen?

Vervallen medicijnen en resten van medicijnen moeten teruggebracht worden naar de apotheek. Kartonnen doosjes en bijsluiters moeten vooraf verwijderd worden en bij het papier & karton gesorteerd worden. Medicijnen zijn geen KGA.

 

Wat met zonnepanelen?

Tot geen enkel. Op zonnepanelen geldt een aanvaardingsplicht. Indien er nieuwe zonnepanelen geplaatst worden, is de installateur verplicht de oude zonnepanelen mee te nemen. Indien er geen nieuwe zonnepanelen geplaatst worden, dan dient dit gebracht te worden naar een PV-cycle -inzamelpunt voor zonnepanelen.

 

http://www.pvcycle.be/diensten/inzameling-zonnepanelen/

 

Waarom mag er geen vlak glas in de glasbol?

Vlak glas van ramen, spiegelglas e.d. is een ander soort glas dan dat van flessen en bokalen. De verwerking gebeurt dan ook op een andere manier.

 

Wat is precies grofvuil?

Afval dat niet in een restafvalzak kan, en dat niet meer kan gerecycleerd worden, is grofvuil. Dit afval mag in de grofvuilcontainer. Kleiner afval hoort in de restafvalzak of -container, en hoort niet thuis in het containerpark. Als er afval onterecht in de grofvuilcontainer wordt gedumpt, lopen de stort- en verwerkingskosten veel te hoog op. Als u twijfelt, vraag dan hulp aan de toezichter van het containerpark. Hij kan u vertellen of het afval bij het grofvuil hoort, of in een andere container. Vanaf 1/1/2015 betaalt u voor het binnenbrengen van grofvuil op het containerpark.

 

Waarom moet ik mijn identiteitskaart tonen?

De containerparken zijn enkel toegankelijk voor inwoners van de gemeenten waar het containerpark zich bevind. Om dit te kunnen controleren moet elke bezoeker zijn identiteitskaart of toegangspas in de toegangszuil steken.

 

Waarom staan er slagbomen aan sommige parken?

Elk park heeft een slagboom met toegangszuil. U kunt deze slagboom openen met uw identiteitskaart of toegangspas. Hierdoor is betere controle mogelijk. U hoeft dan uw identiteitskaart niet meer te tonen, en ook de hoogtebegrenzers verdwijnen op termijn.

 

Moet de handelaar mijn oud tv-toestel terugnemen?

Sinds 1 juli 2001 bestaat de terugnameplicht. Dit betekent dat de handelaar een afgedankt elektrotoestel moet terugnemen indien u een nieuw koopt. Dit geldt voor alle elektrische en elektronische toestellen: bij aankoop van een gelijkaardig nieuw toestel is de handelaar verplicht het oude terug te nemen. Wanneer een toestel nog in goede staat is, kan u het ook naar De Kringwinkel brengen of laten ophalen.

 

Wat doe ik met munitie?

Als u in het bezit bent van munitie die moet verwijderd worden, moet u contact opnemen met de politie op het nummer 101 (voor dringende gevallen) of de blauwe lijn op het nummer 0800 123 12.

 

Wat doe ik met asbest?

Elk containerpark heeft een aparte container voor gebonden asbest. U moet dit voorzichtig behandelen: niet in stukken breken, niet mee gooien. De toezichters hebben een opleiding gehad, en weten hoe ze met asbest moeten omgaan.

 

Asbest in ongebonden toestand is zeer gevaarlijk. Dit asbest mag u niet naar het containerpark brengen. Hiervoor moet u een beroep doen op erkende verwerkers.

Terug naar hoofdpagina >

Bron: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/containerparken/veelgestelde-vragen (aangepaste versie)

 

 

 

 

 

Copyright 2016 containerparkkaart.be. // Offinicards.com